Cum te poți trezi că ai de plătit un impozit mai mare decât trebuie pentru locuință

1515
Cum te poți trezi că ai de plătit un impozit mai mare decât trebuie pentru locuință - spittaxeimpozite13-1452190158.jpg

Articole de la același autor

Mai mulți constănțeni care nu au mai avut răbdare să aștepte acasă înștiințările de plată cu taxele și impozitele pe 2016 s-au prezentat, zilele trecute, la ghișeele SPIT Constanța și au aflat cu stupoare că au de plătit dări către bugetul local imense, deoarece locuințele lor erau folosite, fără ca ei să știe, ca sedii ale unor firme.

În numai două zile de la deschiderea agențiilor fiscale, 13 persoane fizice, care s-au informat cu privire la situația fiscală aferentă anului 2016, au fost neplăcut surprinse să constate că în clădirile aflate în proprietatea lor sunt înregistrate societăți comerciale despre care nu aveau cunoștință.

"În asemenea cazuri poate fi vorba despre o persoană care a cumpărat o locuință în care proprietarul anterior declarase sediul social al unei societăți comerciale. Totodată, ar putea fi vorba chiar de persoana în cauză, adică actualul proprietar. Poate acesta a avut o firmă la adresa respectivă, dar nu a radiat-o la Registrul Comerțului și nici la noi, la SPIT, nu a declarat asemenea modificare. Astfel de situații sunt descoperite acum, când, datorită noului Cod Fiscal, se face diferențierea clădirilor, fiind împărțite în cele rezidențiale sau nerezidențiale. Practic, pentru cele nerezidențiale se plătește un impozit mult mai mare. Diferența dintre cele două categorii poate fi de 15-16 ori mai mare. Pe viitor, vom verifica și noi, cei de la SPIT, inclusiv la Registrul Comerțului care este situația firmelor în cauză", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul executiv adjunct Gabriela Iuliana Ganea.

Șefa de la SPIT a mai explicat că cei care se confruntă cu asemenea probleme au obligația să depună declarația fiscală pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădiri rezidențiale/nerezidențiale/cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, până la data de 31 martie 2016.

Ea a mai precizat că formularul se poate descărca de pe site-ul instituției www.spit-ct.ro, secțiunea "Persoane fizice - Documente declarare - Impozitul pe clădiri" și împreună cu documentele justificative se poate transmite on-line, pe site-ul www.spit-ct.ro, accesând butonul "Depune declarațiile on-line". Totodată, se mai poate trimite prin intermediul e-mail-ului, la adresele: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected] sau prin fax, la numerele 0241.488.566, 0241.488.536, 0241.488.543, 0241. 488.545. Un alt mod de transmitere ar putea fi prin poștă cu confirmare de primire sau la ghișeele agențiilor fiscale.

"Inspectorii din cadrul Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța vor înregistra, verifica și analiza declarațiile contribuabililor și vor stabili astfel impozitul pe clădire corespunzător stării de fapt. În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul pe clădiri se va stabili ca la clădirile rezidențiale", a mai explicat directorul executiv adjunct Gabriela Iuliana Ganea.     

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5337 secunde